Rastvorljiva dijetalna vlakna iz korena biljke cikorije snižavaju nivo holesterola i glukoze u krvi, podstiču mršavljenje i čuvaju srce. To ih čini izuzetno moćnim saveznicima u borbi s dijabatesom.
Nedostatak vremena i brojne obaveze nameću nam takav ritam i u ishrani – jedemo na brzinu, preskačemo obroke ili ih spajamo, a hrana koju konzumiramo obično je siromašna namirnicama ključnim za zdravlje. Priroda nam velikodušno nudi svoju saradnju, podršku i smernice s ciljem održavanja i obnove vitalnosti ljudskog organizma – zato je inulin nezaobilazan sastojak pravilne ishrane.
Reč je o rastvorljivom dijetalnom vlaknu koje potiče od korena biljke cikorije. Biljke koriste inulin kao rezervni izvor energije. Inulin je hrana dobrim bakterijama (probiotik) u debelom crevu. Za zdrav i vitalan organizam od velike je važnosti da dobrih bakterija ima više nego onih loših, jer to blagotvorno deluje na celokupan organizam. Inulin nije lek koji trenutno rešava problem, već dodatak pravilnoj ishrani, koja je preduslov zdravlja.
Inulin: Hrana za dobre bakterije
Zbog specifične veze fruktoznih molekula, naš želudac nije u stanju da fragmentiše inulin, već se to odvija tek u debelom crevu. Inulin u debelom crevu postaje odlična hrana dobrim bakterijama koje se tamo nalaze (bifidobakterije i laktobacili). U našim crevima živi oko milion bakterija – i dobrih i potencijalno loših, to jest patogenih. U očuvanju zdrave i uravnotežene crevne mikroflore važnu pomoć nude prebiotici, nesvarljiva vlakna koja dobre bakterije (probiotici) koriste kao hranu.
PROČITAJTE I… Šest saveta za veći unos vlakana
Prebiotici selektivno podstiču rast i aktivnost probiotika, te tako pozitivno utiču na celokupno zdravlje organizma. Inulin je prebiotik, a ne probiotik! Pojednostavljeno rečeno – prebiotici su hrana za dobre bakterije u crevima (probiotike), a to su bifidobakterije i laktobacili, zahvaljujući kojima se uspešno suzbijaju patogeni mikroorganizmi, koji uzrokuju različite zdravstvene tegobe.
Šta sve može inulin?
Jača imunitet
Iscrpna istraživanja pokazuju da prebiotici u hrani podstiču stvaranje T-ćelija, važnih za odbrambeni sistem organizma. Naime, hraneći dobre bakterije, jačaju imunitet sistema za varenje, kao i celokupnog organizma.
Štiti decu i odojčad
Bebe imaju koristi od njih dok su još u majčinom stomaku, a smatra se i da smanjuju rizik od ekcema, ubrzavaju rast i metabolizam, te povećavaju toleranciju na mleko i mlečne <
Pomaže osobama s dijabetesom
Inulin ima manju kalorijsku vrednost od ostalih ugljenih hidrata. Zbog toga što se ne vari u želucu i tankom crevu, inulin minimalno utiče na nivo šećera u krvi, jer se ne razlaže na monosaharide. Naučnici su otkrili i to da prebiotici, ukoliko se redovno uzimaju, mogu smanjiti apetit i rizik od dijabetesa tipa 2, budući da doprinose održavanju nivoa glukoze u krvi.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net