"Dijabetes" magazin
  • Novi broj
  • Dijabetes info
  • Ishrana
  • Rekreacija
  • Saveti
  • O magazinu
Dijabetes info
LEČI DIJABETES, ČUVA SRCE I TOPI KILOGRAME!
Besane noći podižu nivo šećera
Smem li piti alkohol?
Svi izazovi kontinuiranog praćenja glukoze u krvi
7 činjenica o neuropatiji
Boli vas glava? Regulišite novo šećera!
Bolujete li zaista od dijabetesa tipa 2?
Pažljivo čitajte etikete na proizvodima!
Naizgled bezazlena ranica može vas koštati života!
Kako virusi utiču na dijabetes?

"Dijabetes" magazin

Vodič za lakši život sa šećernom bolešću

  • Novi broj
  • Dijabetes info
  • Ishrana
  • Rekreacija
  • Saveti
  • O magazinu
Saveti

Zašto treba da koristite INULIN?

June 18, 2018

Rastvorljiva dijetalna vlakna iz korena biljke cikorije snižavaju nivo holesterola i glukoze u krvi, podstiču mršavljenje i čuvaju srce. To ih čini izuzetno moćnim saveznicima u borbi s dijabatesom.

Nedostatak vremena i brojne obaveze nameću nam takav ritam i u ishrani – jedemo na brzinu, preskačemo obroke ili ih spajamo, a hrana koju konzumiramo obično je siromašna namirnicama ključnim za zdravlje. Priroda nam velikodušno nudi svoju saradnju, podršku i smernice s ciljem održavanja i obnove vitalnosti ljudskog organizma – zato je inulin nezaobilazan sastojak pravilne ishrane.

Reč je o rastvorljivom dijetalnom vlaknu koje potiče od korena biljke cikorije. Biljke koriste inulin kao rezervni izvor energije. Inulin je hrana dobrim bakterijama (probiotik) u debelom crevu. Za zdrav i vitalan organizam od velike je važnosti da dobrih bakterija ima više nego onih loših, jer to blagotvorno deluje na celokupan organizam. Inulin nije lek koji trenutno rešava problem, već dodatak pravilnoj ishrani, koja je preduslov zdravlja.

Inulin: Hrana za dobre bakterije

Zbog specifične veze fruktoznih molekula, naš želudac nije u stanju da fragmentiše inulin, već se to odvija tek u debelom crevu. Inulin u debelom crevu postaje odlična hrana dobrim bakterijama koje se tamo nalaze (bifidobakterije i laktobacili). U našim crevima živi oko milion bakterija – i dobrih i potencijalno loših, to jest patogenih. U očuvanju zdrave i uravnotežene crevne mikroflore važnu pomoć nude prebiotici, nesvarljiva vlakna koja dobre bakterije (probiotici) koriste kao hranu.

PROČITAJTE I… Šest saveta za veći unos vlakana

Prebiotici selektivno podstiču rast i aktivnost probiotika, te tako pozitivno utiču na celokupno zdravlje organizma. Inulin je prebiotik, a ne probiotik! Pojednostavljeno rečeno – prebiotici su hrana za dobre bakterije u crevima (probiotike), a to su bifidobakterije i laktobacili, zahvaljujući kojima se uspešno suzbijaju patogeni mikroorganizmi, koji uzrokuju različite zdravstvene tegobe.

Šta sve može inulin?

Jača imunitet
Iscrpna istraživanja pokazuju da prebiotici u hrani podstiču stvaranje T-ćelija, važnih za odbrambeni sistem organizma. Naime, hraneći dobre bakterije, jačaju imunitet sistema za varenje, kao i celokupnog organizma.

Štiti decu i odojčad
Bebe imaju koristi od njih dok su još u majčinom stomaku, a smatra se i da smanjuju rizik od ekcema, ubrzavaju rast i metabolizam, te povećavaju toleranciju na mleko i mlečne <

Pomaže osobama s dijabetesom
Inulin ima manju kalorijsku vrednost od ostalih ugljenih hidrata. Zbog toga što se ne vari u želucu i tankom crevu, inulin minimalno utiče na nivo šećera u krvi, jer se ne razlaže na monosaharide. Naučnici su otkrili i to da prebiotici, ukoliko se redovno uzimaju, mogu smanjiti apetit i rizik od dijabetesa tipa 2, budući da doprinose održavanju nivoa glukoze u krvi.

VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Zašto treba da koristite INULIN? was last modified: June 18th, 2018 by Aleksandra Dudvarski
cikroijaimunitetinulin
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
previous post
Testenina s pečurkama i pestom
next post
Supa od krastavaca s prepečenim hlebom

Informišite se još

Lista pitanja koja treba da postavite svom...

Snizite nivo glukoze esencijalnim uljima

Zašto vaš zubar mora znati da imate...

Regulišite krvni pritisak

Nesanica pogoršava dijabetes

ZDRAVI ZUBI I DESNI – UPRKOS DIJABETESU

„Zimski“ problemi sa kožom: KAKO IH REŠITI

Da li je dobro svaki dan piti...

Sprečite propadanje krvnih sudova


Potražite na kioscima

Oglašivači

Najnovije na sajtu!

  • Prelistavamo novi broj: Dijabetes#41

  • PRELISTAVAMO NOVI BROJ: DIJABETES #40

  • PRELISTAVAMO NOVI BROJ: DIJABETES #39

  • Sačuvajte zdravlje zuba i desni

  • Zašto vam je potreban MAGNEZIJUM

  • PODRŽITE RAD BUBREGA I JETRE

  • Alergije otežavaju kontrolu dijabetesa?

  • Prejedanja i dijabetes: Izađite iz začaranog kruga!

  • Zamene za šećer: odgovori na sva vaša pitanja

  • Sok od celera olakšava kontrolu bolesti

  • Detoks čorba broj 1

  • Ishrana s manje ugljenih hidrata sprečava komplikacije

Ishrana dijabetičara

  • Prejedanja i dijabetes: Izađite iz začaranog...

    Feb 26, 2021
  • Sok od celera olakšava kontrolu bolesti

    Feb 25, 2021
  • Detoks čorba broj 1

    Jan 6, 2021

@2017 - Dijabetes magazin. All Right Reserved.


Back To Top