Pravo je vreme za spremanje zeleniša, koga na pijacama ima u izobilju. Isprobajte ukusne obroke po receptima naše nutricionistkinje.
Salata od svežeg spanaća
Sastojci:
200 g očišćenog spanaća
1 pomorandža
1 glavica crvenog luka
30 g seckanih oraha
Za preliv:
20 g maslinovog ulja
morska so
Priprema:
Spanać operite, odstranite mu drške, pa ga isecite na tračice. Pomorandžu oljuštite pa meso pažljivo očistite od opne i isecite ga na komadiće. Spanać prelijte maslinovim uljem i začinite ga, te ga pomešajte s komadićima pomorandže i seckanim orasima. Dovoljno za dve porcije.
Nutritivna vrednost po porciji: 240 kalorija, 5,8 g proteina, 19,4 g masti, 9,8 g ugljenih hidrata
ISPROBAJTE I…
ŠARENA SALATA SA SREMUŠOM I TUNJEVINOM
Fina pita sa sremušem
Sastojci:
150 g prosa
100 g kukuruznog brašna (može i palenta)
4 jaja
500 g svežeg sremuša
1 zreliji paradajz
1 manja crvena paprika
3 kašike maslinovog ulja
so, biber, slani biljni začin
Priprema:
Važno je da pravilno pripremite proso: noć pre pripreme dobro ga operite i potopite u vodu, jer ćete tako eliminisati fitinsku kiselinu. Ujutru prospite vodu, nalijte novu toliko da ogrezne, posolite i kuvajte dok ne provri. Pustite da vri nekoliko minuta, sklonite s ringle, poklopite i ostavite oko 20 minuta da upije vodu. Sremuš očistite, kratko obarite, ocedite i sitno ga isecite pa ostavite da se prohladi.
Kad proso i sremuš budu spremni za dalju pripremu, u dubljoj činiji umutite jaja pa dodajte kukuruzno brašno, sremuš, proso, ulje, paradajz isečen na kockice i papriku isečenu na štapiće. Sve sjedinite u gustu smesu, prespite u posudu za pečenje i oko 20 minuta pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C.
Nutritivna vrednost po porciji od oko 70 g: 190 kalorija, 9,8 g proteina, 10 g masti, 20 g ugljenih hidrata (skoro 80% su spororesorbujući UH, koji ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi)
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net