Pitanje: Treba li da vodim računa o količini pojedenih žitarica? Nailazim na dosta kontradiktornih podataka u vezi s njima, pa mi nije jasno treba li da ih jedem više ili manje ako imam dijabetes.
Pitali ste stručnjaka: Odgovara Ivana Đurović, nutricionista
PROČITAJTE I… Neobične kombinacije: Isprobajte malo drugačije žitarice
Odgovor: Uprkos različitim navodima i tvrdnjama, žitarice nisu namirnica koju bi trebalo izbegavati u slučaju dijabetesa. Ipak, nisu sve žitarice iste i nemaju sve isti učinak na zdravlje.Visokoprerađene ili rafinisane žitarice i proizvodi od njih, poput belog hleba, belog pirinča, ekspandiranih žitarica (pahuljice i krekeri), imaju nizak procenat vlakana i hranjivih sastojaka, a velik udeo šećera i visok glikemijski indeks. Takve žitarice treba da izbegavate ili što ređe konzumirate. Umesto njih, birajte one koje imaju nizak glikemijski indeks, te veći udeo vlakana i hranjivih sastojaka. U njih spadaju ovsene pahuljice, ječam, farik (pečena zelena durum pšenica), kinoa i bulgur.
VIŠE SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA DIJABETES!
PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: https://www.facebook.com/Magazin-Dijabetes
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net